en matematisk gåta, med många svar..

Den enkla frågan löd: "Beskriv hur man avgör höjden på ett höghus med hjälp av en barometer".

En elev på ett universitet svarade då: "Du knyter ett snöre i en änden och hissar sedan ner den. Sedan mäter du längden på snöret plus längden på barometern och då har du höjden på byggnaden".

Detta originella svar förnärmade examinatorn så till den grad att eleven blev underkänd. Studenten överklagade dock beslutet med argumentet att han till trots faktiskt svarat rätt på frågan. Universitetet bestämde sig för att elevens tentamen skulle prövas av en oberoende examinator.

Examinatorn fann att eleven svarat rätt men att han inte uppvisat tillräckliga kunskaper i ämnet fysik och erbjöd eleven att på sex minuter tillgodose examinatorn med ett verbalt svar, som åtminstone uppvisade en tillstymmelse till att eleven kände till de grundläggande principerna inom fysiken.

Eleven satt tyst i fem minuter, med pannan i djupa veck. Examinatorn påminde då eleven att tiden höll på att rinna ut. På vilket eleven svarade att han hade flera extremt relevanta svar, men hade svårt att välja vilket. Efter att ha rådits att skynda på svarade eleven:

"Först och främst kan man kasta barometern från taket på huset och sen mäta tiden. Höjden på byggnaden kan då räknas ut genom formeln: H=0,5g gånger t i kvadrat. Men dock olyckligt för själva barometer."

"Eller, om solen skiner så kan man mäta höjden på barometern och sen låta dess skugga falla och sen mäta den. Sedan kan du mäta skuggan av huset och sen är det en enkel fråga om proportioner."


"Men om du vill vara strikt vetenskaplig så kan du knyta ett kort snöre i barometern och låta den harmoniskt pendla, först på marknivå och sen på taket av byggnaden. Höjden räknas sedan fram genom att ta skillnaden i den gravitationella kraften T som är lika med 2 pi i kvadrat gånger roten ur l/g."


"Eller så skulle man faktiskt också kunna, om nu huset har en utvändig nödtrappa, bestiga hela trappan och mäta hela huset i antal barometerlängder och sen bara addera dem."

"Den trista, ortodoxa människan skulle klart också kunna mäta lufttrycket på hustaket och sen helt enkelt konvertera skillnaden millibar till meter och således få fram höjden på huset."


"Men eftersom vi hela hela tiden ska uppvisa vår förmåga att tänka utan för lådan på detta universitet så vore självklart det bästa sättet att knacka på vaktmästarens dörr och erbjuda honom en ny barometer i utbyte mot att han svarar hur högt huset är."


Studenten var Niels Bohr, Danmarks första nobelpristagare i fysik.


Kommentarer
Postat av: Magnus

Jag är avundsjuk på två saker: på studentens kreativitet och på din förmåga att hitta den här fantastiska historien. Mycket intressant.

2009-05-15 @ 08:31:17
URL: http://timetokillistimetospill.blogg.se/
Postat av: Jenny

Lärare jag haft har exakt som denna lärare tyckt endel svar jag haft har varit dåliga... Men ibland finns det fler svar på en fråga..

Bra historia! =)

2009-06-08 @ 18:11:45
URL: http://dendarjenny.blogg.se/
Postat av: Mattias

Är den sann? :)

2010-06-15 @ 14:47:16

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0