Chimerism, att vara två personer samtidigt, fysiskt och att vara rutig.

Chimerism ett av de mest fascinerande fenomenen i biologin..
Chimera
Återigen var det en Discovery-kanal som delgav mig om dessa intressanta fakta. För er som inte känner till den mytologiska varelsen Chimera, så kan jag här berätta att den är ett eldsprutande monster som är en blandning av tre olika djur, ett huvud från ett lejon, en kropp från en get och ormsvans.

En mänsklig Chimera är ett fenomen som man tydligt kan emanera från namnet en blandning av något, i detta fall en blandning av två kompletta genuppsättningar. Tänk er att två spermier berfruktar två ägg och att dessa inte delar på sig så att det blir tvåäggs-tvillingar, inte heller sitter de halvt ihop så att de blir siamesiska, utan i ett en närmare kombination sitter de samman så att de är så integrerade med varandra att de för en dialog över vem som ska skapa vad i människokroppen. T.ex. så gör den ena genuppsättningen, hud, blod, muskler och hår medan den andra får i uppgift att skapa inre organ. Detta betyder då att om man tar ett blodprov från en sådan person så betyder att chansen finns att DNA:et inte matchar DNA:at från hans naglar och han kan på så sätt gå fri från ett brott. Det kan även ligga till så att en kvinna som är en Chimera får ett barn och delar endast med sig av sin "dolda" genuppsättning och på såvis blir det hemskt svårt att bevisa att hon är mamma till barnet eftersom denna genuppsättning kanske endast finns i bukspottskörtel och äggstock.

Det finns även fall av så kallad Heterochromia som handlar om färger, vanlig Heterochromia är t.ex. när man har olika färg på sina ögon men det är mycket vanligare och inte alls lika extremt som Chimerism. Men Heterochromia bland Chimeras ger sig till uttryck att kroppen kan bli fläckig eller lätt rutig, om genuppsättningar från en färgad och en vit person blandas. Ni som är lite smartare kan deducera fram hur detta är möjligt, dold icke-dominant gen som hoppar en generation t.ex. Detta har jag ingen bra bild på men däremot, inte så oväntat, har man gjort experiment på djur där man har försökt åstadkomma en Chimera fast med olika arter, en form av korsning, fast lite mer komplicerad i och med chimerismen, i detta fall så lyckades man kreera en "geep", blandning av får och get. Den blev en form av päls-Heterochromia där den fläckvis har hår och fläckvis ull, då kan man ju föreställa sig hur huden blir på en människa med svart och vitt blod.

Geep

Experiment görs även med att föra in människogener som styr hjärnproduktion och blodproduktion i möss, så idag finns det möss som springer runt med människoblod i sina vener och snart kanske även möss som nästan är lika smarta som människor.  

Detta fenomen är ytterst rärt och har endast upptäckts på cirka fyrtiosex fall världen om. Räkna på de oddsen vettja.

SVARTAREGNDROPPAR

Kommentarer
Postat av: Sara

Stackars geepen :( Hur vet man att man är en sån då? Tänk om jag är en chimera? :O

Hehe, vilket nya hår menar du? :P

2007-02-14 @ 10:24:24
URL: http://saraelenor.blogg.se
Postat av: Sara

Kul att du gilla håret :)
Hehe fränt det vore om jag var en sån :P
Har man DNA i naglarna? Jag trodde att det var samma som med hår, att det bara är proteiner. DNAt i hårstrån sitter i hårsäckarna, och inte i själva strået.

2007-02-14 @ 16:28:30
URL: http://saraelenor.blogg.se
Postat av: johanna

ehm carl-fredrik skulle bra gärna vilja ha lite närmare källor på det här med Chimerismen.. förutom discovery då!
men jag börjar mer och mer tro på din teori nu när du har utvecklat den lite..

2007-02-14 @ 19:48:12
URL: http://jaghamster.blogg.se
Postat av: leo

omg i'm loving this!

2007-02-15 @ 14:54:53
URL: http://lefruitinterdit.blogspot.com

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0