Världens godaste vegetariska recept

Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)

•3 paket á 300 g Anamma Vegobitar
•5 dl rödvin
•7 dl vatten
•2 msk grönsaksfond (jag använde min favorit, brynt schalottenlöksfond från Touch of Taste)
•1 msk kinesisk soja
•4 msk tomatpuré
•3,5 msk vetemjöl
•ca 15 små steklökar
•2 stora morötter
•500 g medelstora skogschampinioner
•5 lagerblad
•1 tsk råsocker
•2 tsk torkad timjan
•1 dl hackad bladpersilja
•Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar
•Frivilligt: 2 vitlöksklyftor (jag glömde dem när jag lagade mitt och de behövs inte för att garantera en väldigt god gryta)
•Frivilligt: 150 g rökt tofu (jag glömde den här detaljen också, men det blev som sagt gott då med)
•Salt och Svartpeppar efter smak
•Rapsolja att steka i

Börja med att bryna vegobitarna (och om du vill rökt tofu) i en stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta. Tillsätt mjöl, timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl. Tillsätt direkt därefter salt, peppar, (kryddpeppar), vin, socker, soja, vatten och fond och låt därefter koka under lock i 1,5 timme.

Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera champinionerna. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna. Låt koka i 10 minuter till. Bryn under tiden löken och svampen i en stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa till grytan. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till. Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera! Jättegott med en stor sallad och alla sorters potatis, gärna något som kan ta upp såsen.
 
http://www.javligtgott.se/vegetarisk-boeuf-bourguignon/

Gräddstuvade vegetariska köttbullar

300 g quorn eller sojafärs
1,5 dl ströbröd
1 gul lök
2 ägg (kan bytas ut mot lite mer vätska och 2 msk potatismjöl tror jag, fast jag har inte testat det själv ännu)
1,5 dl vispgrädde (eller havregrädde)
1,5 msk grönsaksfond (se ovan)
1 msk kinesisk soja 9 kryddpepparkorn
1 msk potatismjöl (för extra konsistens, skippa om du inte använder ägg)
Salt och svartpeppar
Massor av smör till stekning

Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med några minuter till. Blanda grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens. Grädden gör att färsen lättare bränner vid så var lite försiktig.

Blanda ägg och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bullar som du steker först på ganska hög värme och därefter ganska länge på medelvärme i mycket smör. Du vill både ge dem rejält med yta och se till att de blir genomstekta och ganska mycket vätska avdunstar från dem.
 
http://www.javligtgott.se/graddstuvade-vegetariska-kottbullar-med-hasselbackspotatis-pressgurka-och-rarorda-lingon/

Vegetarisk "Flygande Jakob" med cashewnötter (4- 6 portioner)

* Två gula lök
* Ett paket Fejkon
* Ett paket (600g) vegetariska grytbitar (Anamma eller Quorn)
* 5 dl grädde (T.ex. Hälften visp och hälften matlagning)
* Rökig hickory grillolja (alternativt Liquid Smoke)
* 2 msk Grönsaksfond
* 3 st bananer
* 2 msk Chili + Cayenne(starkt pulver)
* 2 msk Honung
* ½ Lime- eller citron (saft)
* 3 msk Tomatpuré
* Cashewnötter eller Mandel

Stek fejkon i rökig hickory grillolja och salta lätt. Lägg åt sidan. Stek grytbitarna. Lägg åt sidan. Hacka lök, stek, lägg åt sidan. Hacka bananer. Lägg åt sidan. Häll i grädde matberedare tillsammans med tre skedar tomatpuré, två matskedar honung, två matskedar grönsaksfond, citronsaft och chili. Mixa tills grädden är lagom fluffig för att kunna hälla/smeta ut. Lägg i alla ingredienser blandade i en ugnsfast form och häll på grädden. Grädda 20 minuter på 225 grader. Servera med ris och smulade cashewnötter.

(Eget recept)

Kommentarer

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0