fortsättning Lust vor ein-fick resan.. Bordeaux.

fortsatt på väg söderut

vi stannar i Nantes i fyra dagar och tittar bland annat på en sju meter hög träelefant samt har vår bästa ost och vinkväll sen vår värd hängt med och valt fabrikat.

första liftningen från Nantes mot Bordeaux får vi av två unga tjejer som varit på festival i Holland. de kör oss cirka tjugo mil och släpper av oss vid en vägtull (péage) som förefaller vara en bra plats. den visar sig dock vara föga bra, efter fyra timmar och ett paket cigaretter ger vi upp och byta färdväg och går ut på en mindre väg som vi inte riktigt har en aning om vart den leder.

en militär stannar och kör oss en halvtimme, han talar ej engelska så vi har ingen aning om vi är på rätt spår. vi sätter oss och äter vår kvällsmiddag bestående av burklinser och bröd med en fantastiskt utsikt över motorvägen, det positiva med utsikten är dock att det  finnes skyltar mot Bordeaux.  klockan är sju och vi börjar få en svag aning om att vårt mål ligger allt för långt bortom verkligheten. visserligen bara 30 mil men ändå.

ytterligare en only-french-man stannar i sin splitternya Peugot, min aversion visavi det franska bilmärket börjar sakta avbetingas. det är en väldigt gladlynt man i trettiofemårsåldern som kör. han berättar glatt att hans bil endast gått tvåhundra mil.

han släpper oss utanför Santes, mitt i ingestans. klockan är nu kvart över åtta och solen börjar falla. vi vandrar längs den landsväg som är så fruktansvärt rak att horisonten börjar innan vägen svänger. efter en halvtimmes vandring och en halvtimmes försökandes till lift i sällskap av en brinnande solnedgång och guldgula rågfält så börjar det till sist att ösregna. inte ens i en sjöblöt stackars hunds kostym får vi skjuts av någon samarit. så vi bestämmer oss för att slå upp vårt tält, trots den vackra omgivningen bestämmer vi oss för att den torraste och säkraste platsen är bakom en lagerbyggnad till en bilaffär. vi somnar till en udda kör bestående av en skällande hund och kuckelikuande tupp.

vi vaknar i ottan av att en bil stannar till på grusvägen precis jämte vårt tält. jag ser Niklas sticka ut huvudet och säga att vi endast ska sova en natt och att vi är på väg. något rädd för represalier hör jag mannen fråga om vi behöver borsta tänderna för i så fall kan vi låna toaletten inne på bilfirman.

med fräscha gaddar ställer vi oss i morgonsolen och börjar lifta. efter en halvtimme stannar en vacker brunett i ful röd bil. hos ska hela vägen till Bordeaux. hon är utbildad agronom och letar just nu efter en lantgård att köpa, men det är inte därför hon är ute och kör utan hon ska på fest i Bordeaux. när vi närmar oss Bordeaux så berättar hon att festen utspelar sig på hennes väns chateuax och undrar om vi vill hänga med och ta en titt på hur ett chateaux ser ut.

vidsträckta vinodlingar och ett ganska nergånget men slottsliknande hus består vännens chateaux av. han tar oss på en guidad tour des chambres och berättar om fermentering och druvor, vi möter andra gäng som också är på visning. efter en timme undrar han om vi vill provsmaka vin. han ställer fram en massa årgångar och några vinglas. jag hade hållit tummarna men inte riktigt vågat hoppas. jag tar försiktigt min första klunk av det yngsta vinet; väldigt surt och nästan lite unken smak. efter att ha smakat av ytterligare fem årgångar inser jag att unkenheten inte hade ett dugg att göra med årgången utan att det snarare är ett karakteristika för Chateaux de Segur. visserligen blir vinen godare med åldern men fortfarande smakar de inte särledes superbt.

väl i Bordeaux kollar vi upp adressen som vår couchsurfare gett oss, han verkar bo exakt mitt i stan, vid rådhuset. vi vandrar förbi stora teatern och ner längs med S:t Catherine som är överdrivet lång gågata som sluttar; folkmängden som skönjs är enorm, likt färgglada myror och knappnålshuvuden, i tiotusentals. butiksfönstrena syns inte ens då stånd kantar varenda millimeter av gatan.

vi möter Jonatan i hans lägenhet, ett fyravåningskollektiv där han själv bor på understa våningen i ett rum som luktar mögel, instängt och hasch. efter femton mintuter intervjuliknande samtal så ger han oss två nycklar och säger att han ska åka iväg i två dagar och att han väntar tre couchsurfare till från Kaliforninen. vi får i uppdrag att möta dessa, bestämma oss för om de verkar ärliga och i så fall ge dem nyckeln. tre ypperligt trevliga killar kommer. vi går med dem en liten runda och visar det av staden som vi tagit del av under dagen, dricker vin och somnar tidigt. dagen efter bestämmer vi oss för att ta oss ut till Atlanten till en känd surfspot, cap feret. vi väntar på en buss som inte dyker upp i två timmar innan vi bestämmer oss för att ta spårvagnen till Lac du Bordeaux som är en ganska skabbig sjö vari och varvid vi badar och spenderar dagen.

vi sover ytterligare en natt hos Jonatan men då han kommit tillbaka och inkvarterat ytterligare två CS:are från Schweiz måste vi sova i deras lilla grottkällare som är en inomhuskällare med stenbänkar och singelsten som golv.

på morgonen hoppar på vi på spårvagnen ut ur stan och går längs motorvägen en halvtimme innan en man stannar och kör oss hela vägen till Toulouse. då han är pilot ska han till flygplatsen var han släpper oss och det känns för första gången befogat att gå runt med världens största ryggsäck. 


Kommentarer

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0