fermats gåta - ett legio av bemärkelser

I fredags så funderade jag väldigt länge på om jag skulle stanna kvar i Lund eller om jag skulle åka hem till mamma och pappa i Jonstorp som jag inte sätt på väldigt länge. Det fanns ett par för och ett par emot. När jag ringde Matthias och frågade vad planerna var i Helsingborg så var valet ganska enkelt, de skulle åka till Mölle och åka longboard och dricka öl vid klipporna. Så det begav sig så att jag begav mig ut till kullabygdens udde för att begagna brädans hjul på de ondulerade skogsvägarna. Vi satt där till kl åtta när solen gick ner och då serverades oxfilé hemmavid. Kvällen spenderades sedan på soffan tills jag slocknade av utmattning.

Igår satt jag vid Kronborgs fästning i Helsingör och drack öl och njöt av solen, det var fint, riktigt fint. Jag var ändock aningen frånkopplad, det slog mig främst när vi diskuterade bittra människor som inte riktigt kan njuta; i det nuet var jag en av dem. Jag kunde inte riktigt känna att det var hundra procent nice utan jag störde mig lite på den tjocka killen med äckliga tänder som gick runt och tiggde snus, samt den överlyckliga hårdrockaren som var überpackad och konstant genuint glad. Jag tyckte att stenmuren som jag satt med ryggen lutad mot skavde lite grann och jag hade ont i foten. Fan så sorglig jag kände mig, livet kunde knappt vara bättre egentligen, 20 grader sol och vindstilla, öl och goda vänners lag, men ändå.

Vi kom att diskutera en bok som heter "Fermats Gåta" som var och en som är intresserad av antingen skönlitteratur, matematik eller gåtor borde läsa. Det var en snubbe på 1600-talet som kom på att x^n + y^n = z^n inte gäller för något tal över 2. Att det fungerar med 1 och 2 är ju ganska självklart (Pythagoras sats t.ex.) men att lyckas bevisa att det inte gäller för ett oändligt antal siffror över 2 är ganska fascinerande. Pierre Fermat som kom på det för fyra hundra år sedan råkade dock slarva bort sitt bevis men eftersom han var medeltidens mest framstående matematiker så trodde man på honom ändå.
     Boken i varje fall handlar om hur människor under 400 års tid har försökt finna beviset, och att en amerikan faktiskt lyckades 1996 typ. Bra bok.

Ska snart gå ner till havet och titta på vågorna. Mamma bakar tigerkaka. Ska lyssna på Frida Hyvönen och Fleetwood Mac nu.

Kommentarer

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0