pleonasm

nästan tautologi

idag, eller var det igår, kom jag att tänka på att "frusen is" borde vara en pleonasm om jag har förstått ordet rätt. Samma lärare som jag nämnt tidigare, min gamla filosofilärare hade en förkärlek för ord, liksom jag. Han talade om dåliga ovanor som en pleonasm. D.vs. att huvudordet redan innehåller det föregående ordets mening; alltså att man kan ta bort det överflödiga ordet och ändå säga samma sak. 

Fyrhörnig kvadrat eller en rund cirkel borde således också vara pleonasmer. För övrigt himla snyggt ord tycker jag.

Det skulle dock kunna vara, eller snarare Är, ett  stilistiskt grepp att använda sig av pleonasmer. T.ex. tycker jag att det är ganska snyggt att tala om "vackra skönheter" eller "stora jättar". Visserligen så innehåller väl dessa också ett uns av normalitet och subjektivitet vid närmare eftertanke så dessa uttryck kanske inte är pleonasmer när jag tänker på det.

Jag förstår att någon undrar vad det heter när man istället talar om fula skönheter eller jätte-små människor, eller? Det heter, mig veterligen, oxymoron, vilket för övrigt också är ett oförskämt snyggt ord.

Har jag förresten talat om Fleet Foxes? Give them a goe or two, särskilt: Ragged Wood, English House, Mykonos och White Winter Hymnal, inte nödvändigt vis i den ordningen, snarare omvänd.(för övrigt, hur fult är det inte att slänga in engelska ord?)

Insoo Kim here I come förresten.

deuce

Kommentarer

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0