Ernest Hemingway, my man. En fest för livet helt enkelt.

Alla måste vi någon gång ta tag i böcker som vi både verkligen vill ta tag i men som vi samtidigt bävar inför, jag som har en tendens att tycka om allt som är välskrivet borde på så sätt inte ha bävat särskilt mycket inför att läsa Mr Hemingways böcker. Förra veckan så tittade jag över min samling Hemingway som visserligen bara är cirka sex böcker men ändock, jag valde ut den som verkade handla minst om krig; "En Fest För Livet".

Boken gestaltar en ung Hemingway som lever ett äkta konstnärsliv i Paris kotteririka cafékvarter. Han lever på små medel men är oerhört lycklig, lyckan är den faktor som definierar boken bäst, nästan så att det kan te sig lite ironiskt. Här frotterar han sig med det unga 1900-talets litterära stjärnor: Gertrude Stein, Ezra Pound, James Joyce och Scott Fitzgerald, men även kändisar från andra genrer såsom Pablo Picasso. Man kommer dessa människor en bit in på livet och det känns speciellt när man tar ett språng åttiofem år tillbaka i tiden. Vinkulturen är det också mycket fokus på, det hör inte direkt till ovanligheterna att Ernest intar en mysig lunch med sin ack så älskade fru Hadley och att de häller i sig tre-fyra karaffer syrligt vin. Man märker att Hemingway satt med facit i hand när han skrev boken för han fördömer alkoholens depraverande effekter som upptäcktes lite senare. 
     Det är inte bara i Paris som boken utspelar sig även om det är omöjligt att inte återkomma till Paris när man umgås med Hemingway, de bor även av och till uppe i de Österrikiska bergen och åker glaciäråkning och dricker mer vin och uppfostrar sonen Bumby. Fantastiskt mysiga landskapsbeskrivningar där inte ett ord för mycket används. 

Jag rekommenderar verkligen denna varma bok, man blir konstant inspirerad att skriva mer och att njuta av vardagen.
image40
Nu ska jag hugga in i nästa Hemingwaybok på listan: "A Farewell to Arms".SVARTAREGNDROPPAR

Kommentarer
Postat av: Sara

Hej, favorittennisspelare :P Haha ja, man kan bli riktigt irriterad på saker som fastnar ibland. Hur gick det med din axeloperation förresten?

2007-03-08 @ 19:15:32
URL: http://saraelenor.blogg.se
Postat av: Camilla


Hej! Här finns allt om intertextualitet:
http://lasdagboken.blogdns.com/2006/static.php?page=static060225-203604
En annan loop: John Donnes No man is an island innehåller meningen "ask not for whom the bell tolls, it tolls for thee" - et voilà - Hemingway, och Metallicas låt!

2007-03-09 @ 08:20:48
URL: http://lasdagboken.blogdns.com
Postat av: camilla igen

är det i den hemingway-boken han går ut på gatan och köper färsk getmjölk varje morgon, från en "levande" get, i centrala paris!

och den stora katten är barnvakt när han och hans unga fru går på restaurang?

2007-03-09 @ 12:39:58
URL: http://lasdagboken.blogdns.com
Postat av: dejviid

Nej, men hans granne går ock köper getmjölk utav någon form av getbonde. Getbonden går runt genom halva Paris med en hel drös utav getter.

2007-03-25 @ 21:27:36

Tänk på ett tal mellan 1 och 100.:

Namn:
Visst tänkte du på 72?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0